stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Szparagi w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla amatorów szparagów ale i nie tylko

Szparagi w galarecie

Składniki:

Szparagi w galarecie

 

  • szparagi - 1/2 kg,
  • jaja - 4 sztuki,
  • ugotowane mięso z kury - 20 dag,
  • zielona pietruszka - kilkanaście listków,
  • rosół - 1/2 litra,
  • żelatyna - 3 dag,
  • sałata zielona - kilka listków,
  • majonez - 1/4 litra,
  • kapary - 1 łyżka,
  • korniszony - 3 sztuki,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w galarecie
Ostrym nożem zdjąć skórkę ze szparagów od główki w dół. Ściąć twardą część, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Związać nitka w małe pęczki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 20 minut. Osączyć, ostudzić i pokroić w plasterki.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Mięso z kury pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnym rosole, po czym zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Szparagi, jaja, mięso i kilka listków pietruszki włożyć do małych miseczek. Zalać rosołem z żelatyną i wstawić do lodówki na kilka godzin. gotową galaretę wyjąć z miseczek, po czym ułożyć na półmisku na liściach sałaty. Majonez wmieszać z kaparami i drobno pokrojonymi korniszonami. Podać osobno w sosjerce.