Sposób przygotowania:
Szparagi z jajkiem 2
W dużym garnku nastawić wodę, dodać ocet i odrobinę posolić, doprowadzić do zagotowania. Odciąć twarde końcówki szparagów i nasmarować je oliwą oraz posolić. Na patelni roztopić masło z odrobiną oliwy i na średnim ogniu smażyć szparagi ok. 4 do 5 minut z każdej strony, w zależności ich grubości. Gdy woda się zagotuje należy zmniejszyć ogień, żeby się tylko lekko gotowała i wbić delikatnie jajko, tak aby żółtko nie pękło i gotować 3 - 4 lub 5 - 6 minut w zależności czy lubimy żółtko na pół płynne lub dobrze ścięte. Gotowe szparagi wyłożyć na talerz, teraz łyżką cedzakową wyjąć jajko z wody i przed położeniem na szparagach osuszyć łyżkę od spodu dotykając ręcznika papierowego. Posypać parmezanem i płatkami papryki i solą morską do smaku.