Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szparagi z jajkiem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pierwsze w tym roku, ale na pewno nie ostatnie

Szparagi z jajkiem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi z jajkiem 2

 

  • ok. 1/2 kg zielonych świeżych szparagów
  • 1 - 2 jajka
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżka cukru do gotowania
  • sos - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki oleju rydzowego
  • do smaku: cukier, sól morska, pieprz kolorowy mielony

Sposób przygotowania:

Szparagi z jajkiem 2
W głębokim, szerokim talerzu wymieszałam składniki sosu. Jajka ugotowałam na twardo, po czym ostudziłam, obrałam ze skorupek i posiekałam. Podobnie koperek.



Szparagi opłukałam, przycięłam końcówki. Ponieważ nie mam wąskiego, wysokiego garnka do szparagów, wzięłam taki w którym mogłam je umieścić tak żeby nie pływały poziomo całe zanurzone w wodzie. Do garnka nalałam wody tylko tyle żeby zanurzone były w niej jedynie najwyżej do połowy. Zagotowałam wodę dodając cukier, włożyłam szparagi i gotowałam pod przykryciem może jakieś 4 minuty - trzeba po tym czasie wyjąć jednego i sprawdzić i dolny koniec jest ugotowany.



Warzywa odcedziłam i od razu przełożyłam na talerz z sosem, delikatnie, ale starannie wymieszałam żeby całe obtoczyć w sosie. Ciepłe wyłożyłam na talerz, posypałam jajkiem. Skropiłam resztką sosu pozostałego na talerzu i posypałam koperkiem.
Szparagi z jajkiem 2
w głębokim, szerokim talerzu wymieszałam składniki sosu
Szparagi z jajkiem 2
posiekałam jajka na twardo a potem koperek
Szparagi z jajkiem 2
nie mam specjalnego garnka do szparagów ale poradziłam sobie
Szparagi z jajkiem 2
ugotowane szparagi obtoczyłam w przygotowanym sosie i wyłożyłam na talerz