Sposób przygotowania:
Szparagi z jajkiem 2
W głębokim, szerokim talerzu wymieszałam składniki sosu. Jajka ugotowałam na twardo, po czym ostudziłam, obrałam ze skorupek i posiekałam. Podobnie koperek.
Szparagi opłukałam, przycięłam końcówki. Ponieważ nie mam wąskiego, wysokiego garnka do szparagów, wzięłam taki w którym mogłam je umieścić tak żeby nie pływały poziomo całe zanurzone w wodzie. Do garnka nalałam wody tylko tyle żeby zanurzone były w niej jedynie najwyżej do połowy. Zagotowałam wodę dodając cukier, włożyłam szparagi i gotowałam pod przykryciem może jakieś 4 minuty - trzeba po tym czasie wyjąć jednego i sprawdzić i dolny koniec jest ugotowany.
Warzywa odcedziłam i od razu przełożyłam na talerz z sosem, delikatnie, ale starannie wymieszałam żeby całe obtoczyć w sosie. Ciepłe wyłożyłam na talerz, posypałam jajkiem. Skropiłam resztką sosu pozostałego na talerzu i posypałam koperkiem.
Szparagi opłukałam, przycięłam końcówki. Ponieważ nie mam wąskiego, wysokiego garnka do szparagów, wzięłam taki w którym mogłam je umieścić tak żeby nie pływały poziomo całe zanurzone w wodzie. Do garnka nalałam wody tylko tyle żeby zanurzone były w niej jedynie najwyżej do połowy. Zagotowałam wodę dodając cukier, włożyłam szparagi i gotowałam pod przykryciem może jakieś 4 minuty - trzeba po tym czasie wyjąć jednego i sprawdzić i dolny koniec jest ugotowany.
Warzywa odcedziłam i od razu przełożyłam na talerz z sosem, delikatnie, ale starannie wymieszałam żeby całe obtoczyć w sosie. Ciepłe wyłożyłam na talerz, posypałam jajkiem. Skropiłam resztką sosu pozostałego na talerzu i posypałam koperkiem.