Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Szparagi z jajkiem poszetowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie.

Szparagi z jajkiem poszetowym

Składniki:

Szparagi z jajkiem poszetowym

 

  • pęczek szparagów
  • 4 jajka
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • ser długodojrzewający
  • oliwa
  • ocet winny
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z jajkiem poszetowym
Szparagi cienko obierz do połowy i odłam dwu i pól centymetrowe łykowate końcówki, po cz ugotuj je w osolonej wodzie uważając aby się zbytnio nie rozgotowały. Wodę do gotowania jajek zakwaś octem, gdy zacznie wrzeć pomieszaj ją tak aby na środku utwarzył się wir. Jajko w temperaturze pokojowej wybij do miseczki i przelej je na środek garnka, gotuj je 4 min, Na talerz wyłóż szparagi, plastry szynki i jajka, całość polej oliwą, posyp serem i pieprzem.