mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szparagi z jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawa jest dietetyczna, lekka i bardzo smaczna, idealna na letnie dni. Najlepiej smakuje na ciepło ze szklanką zimnej maślanki:)

Szparagi z jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi z jajkiem sadzonym

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi myję pod bieżącą wodą, obcinam twarde końcówki i gotuję w posolonej i ocukrowanej wodzie al dente. Ugotowane szparagi przekładam do delikatnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Po środku robię wgłębienie, w które wbijam całe jajko, oprószam całość delikatnie solą, pieprzem i prowansalskimi ziołami. Zapiekam szparagi z jajkiem w nagrzanym do 180*C piekarniku, aż jajko będzie ścięte. Potrawę podaję z pokrojonym w plastry pomidorem oprószonym posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi myję, odcinam twarde końce, gotuję w wodzie
Szparagi z jajkiem sadzonym
Na dnie naczynia układam ściśle szparagi
Szparagi z jajkiem sadzonym
Robię wgłębienie między szparagami i wbijam tam jajko
Szparagi z jajkiem sadzonym
Całość oprószam przyprawami i ziołami, piekę