Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

SUPERPRZEPIS

Krem z zielonych szparagów z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatna , kremowa zupa - wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko.

Krem z zielonych szparagów z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z zielonych szparagów z jajkiem

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów z jajkiem
Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować w malakserze .Przelać do garnuszka . Dołożyć masło , 2 łyżki pokrojonego koperku .Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy . Zagotować .Doprawić do smaku . Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ). Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem . Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.
Krem z zielonych szparagów z jajkiem
Etap 1
Krem z zielonych szparagów z jajkiem
Etap 2
Krem z zielonych szparagów z jajkiem
Etap 3
Krem z zielonych szparagów z jajkiem