kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szparagi z szynką i serem po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy tylko zaczyna się sezon szparagowy natychmiast wykorzystuje go w pełni, bo uwielbiam szparagi. Na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem mozarella zapieczone w cieście francuskim.

Szparagi z szynką i serem po francusku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi z szynką i serem po francusku

 

  • Płat ciasta francuskiego
  • Kilka plasterków szynki
  • Kulka sera mozarella
  • Pęczek białych szparagów
  • Sól, cuker
  • Jajko
  • Siemię lniane do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z szynką i serem po francusku
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 7-10 minut w zależności od wielkości szparagów. Studzimy. Ciasto francuskie rozkrawamy na 9 części. Na każdej kładziemy plasterek szynki i 2-3 kawałki szparagów oraz kawałek sera mozarella. Zawijamy w ciasto tworząc cygaro. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C prze około 14 minut do zarumienienia.
Szparagi z szynką i serem po francusku
Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy kawałek szynki i 2-3 kawałki szparagów oraz kawałek sera mozarella.