Sposób przygotowania:
Szparagowe paluszki z dipem
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej szczyptę soli, żółtko i tłuszcz. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto mocno spłaszczyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na ok. 15 minut. W garnku zagotować wodę (tyle, żeby szparagi się w niej zanurzyły) z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować je ok. 2 minuty. Szparagi wyjąć z wody i lekko przestudzić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na bardzo cienki prostokąt (ok. 1-2 mm grubości). Przeciąć go na 8 prostokątów. Na każdym kawałku ciasta ułożyć po jednym szparagu w ten sposób, żeby główka szparaga wystawała poza ciasto. Zwinąć w ruloniki pomagając sobie folią. Zawinięte w ciasto szparagi układać na natłuszczonej blasze łączeniem do dołu. Wierzch każdego paluszka posmarować białkiem. Zapiekać je w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto się lekko zrumieni). Szparagowe paluszki przestudzić,ciasto po przestudzeniu zrobi się bardzo kruche. Przygotować dip: Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i sos chili. Dodać do tego trochę soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i przyprawę do sałatek z młynka. Wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi w cieście podawać z dipem.