Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szparagowe paluszki z dipem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone szparagi owinięte bardzo kruchym ciastem z dipem majonezowo - jogurtowym.

Szparagowe paluszki z dipem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagowe paluszki z dipem

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 60 g masła lub dobrej palmy
  • sól
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • białko do posmarowania
  • Dip:
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu chili pikantnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek w młynku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagowe paluszki z dipem
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej szczyptę soli, żółtko i tłuszcz. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto mocno spłaszczyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na ok. 15 minut. W garnku zagotować wodę (tyle, żeby szparagi się w niej zanurzyły) z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować je ok. 2 minuty. Szparagi wyjąć z wody i lekko przestudzić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na bardzo cienki prostokąt (ok. 1-2 mm grubości). Przeciąć go na 8 prostokątów. Na każdym kawałku ciasta ułożyć po jednym szparagu w ten sposób, żeby główka szparaga wystawała poza ciasto. Zwinąć w ruloniki pomagając sobie folią. Zawinięte w ciasto szparagi układać na natłuszczonej blasze łączeniem do dołu. Wierzch każdego paluszka posmarować białkiem. Zapiekać je w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto się lekko zrumieni). Szparagowe paluszki przestudzić,ciasto po przestudzeniu zrobi się bardzo kruche. Przygotować dip: Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i sos chili. Dodać do tego trochę soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i przyprawę do sałatek z młynka. Wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi w cieście podawać z dipem.
Szparagowe paluszki z dipem
Gładkie ciasto spłaszczone i włożone do woreczka foliowego.
Szparagowe paluszki z dipem
Bardzo cienko rozwałkowane ciasto pokrojone na osiem prostokątów.
Szparagowe paluszki z dipem
Szparagi zawinięte w ciasto i ułożone na blasze.
Szparagowe paluszki z dipem
Dip przygotowany z majonezu jogurtu sosu chili i przypraw.