misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Szparagowo - porowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowa zupa o wspaniałym smaku szparagów i pora

Szparagowo - porowa zupa krem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szparagowo - porowa zupa krem

 

  • 40 dkg szparagów białych
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

Szparagowo - porowa zupa krem
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Kroimy je w centymetrowe kawałeczki. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 5 minut. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy lekko na maśle (można zostawić troszkę do dekoracji). Dodajemy do szparagów. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Dolewamy śmietanę (najlepsza jest 30 %). Gotujemy do miękkości warzyw, zazwyczaj wystarcza 5-6 minut. Zupę lekko studzimy i miksujemy blenderem na krem. Dosypujemy oregano i połowę posiekanej natki. Podajemy posypane natką pietruszki i z plasterkiem pora. Porcja dla 4 osób.
Szparagowo - porowa zupa krem
Warzywa myjemy i kroimy - szparagi w centymetrowe kawałeczki a pora w plasterki
Szparagowo - porowa zupa krem
Na pateli rozgrzewamy masło i podsmarzamy delikatnie pora
Szparagowo - porowa zupa krem
Do zmiksowanej zupy dodajemy oregano i natke pietruszki - mozna też lekko popieprzyć

Tagi:

szparagi pory