SUPERPRZEPIS

Krem szparagowy z borowikami i pesto

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Krem szparagowy z borowikami i pesto

Nieco odmieniona wersja kremu szparagowego wg Karola Okrasy

Składniki:

Krem szparagowy z borowikami i pesto

 

Sposób przygotowania:

Krem szparagowy z borowikami i pesto
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, następnie miksujemy z rukolą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 1,5- 2 cm paski, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy chili oraz roztartym w dłoniach rozmarynem, oregano i bazylią, spiralnie zwijamy. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.

Szparagi obieramy, obcinamy główki na wysokości około 2 cm. Pozostałe łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Cebulę i por obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, przesmażamy wraz z 1 cm kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle. Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy zioła i warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Główki szparagów przecinamy wzdłuż na pół i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy.

Grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krem szparagowy podajemy z grzybami, pesto z rukoli i paluszkami z ciasta francuskiego. Przybieramy podsmażonymi główkami szparagów.