Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Szpecle bawarskie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne kluseczki na obiad lub kolację.

Szpecle bawarskie

Składniki:

Szpecle bawarskie

 

Sposób przygotowania:

Szpecle bawarskie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub inaczej jak ciasto na naleśniki. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste- trochę wody. W 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju. Szpecle robić specjalną maszynką - położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika i poruszać nim aby ciasto obcinało się na kluseczki . Jeśli ktoś niema takiej maszynki można wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch odcedzić je i polać zimną wodą. Zostawić aby ociekły z wody. Podawać z gulaszem lub z przerumienionym masłem - można posypać cukrem i będą na słodko.

Tagi:

jajko jajka