Sposób przygotowania:
Szpecle bawarskie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub inaczej jak ciasto na naleśniki. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste- trochę wody. W 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju. Szpecle robić specjalną maszynką - położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika i poruszać nim aby ciasto obcinało się na kluseczki . Jeśli ktoś niema takiej maszynki można wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch odcedzić je i polać zimną wodą. Zostawić aby ociekły z wody. Podawać z gulaszem lub z przerumienionym masłem - można posypać cukrem i będą na słodko.
pusieczek2@wp.pl
Halina07
Trudno mi powiedzieć bo ja dostałam swoją od znajomej z Niemiec.Trzeba by było poszukać w sklepach z art.gospodarstwa domowego.Mam też swoje przepisy na innej stronie i tam można obejrzeć jak wygląda taka maszynka (tu niestety można dodać tylko 1 zdjęcie).Link do tego przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/szpecle_bawarskie/(voteresult)/success
Skarb
Halina07
Jueves
dlaczego w "Przyślij przepis" w przepisie na szpecle bawarskie nie podaje Pani jajek ?
Halina07
Ja przepis podałam prawidłowy- widocznie w redakcji zrobili błąd. Dziękuję za tą wiadomość bo nie zwróciłam na to uwagi.Pozdrawiam :)