Szpinak Katalończyka

         
ocena: 2/5 głosów: 2

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Oliwę rozgrzać, lekko podsmażyć

Szpinak Katalończyka

Składniki:

Szpinak Katalończyka

 

  • 1/2 kg szpinaku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki rodzynków
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak Katalończyka
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Oliwę rozgrzać, lekko podsmażyć orzeszki, dodać rodzynki i posiekany czosnek. Chwilę smażyć na małym ogniu aby czosnek puścił aromat. Dodać umyte i osuszone liście szpinaku, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy wszystkie liście zmiękną szpinak odkryć i odparować. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Danie to jest doskonałą ciepłą przystawką; podaje się ze świeżym pieczywem.

Tagi:

szpinak