Sposób przygotowania:
Szpinak konkwistadora (Meksyk)
garść świeżego szpianku
4 plastry wędzonego boczku
1/2 szkl orzeszków ziemnych
Na sos:
3/4 l jogurtu
2 cebule
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Szpinak umyć, osuszyć w ściereczce, pokroić i przełożyć do salaterki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, ostudzić. Boczek i szpinak dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Przygotować sos: cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, połączyć z jogurtem i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę. na koniec posypać orzeszkami.
4 plastry wędzonego boczku
1/2 szkl orzeszków ziemnych
Na sos:
3/4 l jogurtu
2 cebule
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Szpinak umyć, osuszyć w ściereczce, pokroić i przełożyć do salaterki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, ostudzić. Boczek i szpinak dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Przygotować sos: cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, połączyć z jogurtem i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę. na koniec posypać orzeszkami.