darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Szpinak, kopytka i kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna szybka potrawa pełna aromatów

Szpinak, kopytka i kiełbasa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinak, kopytka i kiełbasa

 

  • 0,5 kg mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • olej
  • 1 kiełbasa śląska
  • kopytka (użyłam mrożonych)
  • 1 cebula
  • 100 gram mango chutney
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka tymianku

 

Sposób przygotowania:

Szpinak, kopytka i kiełbasa
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, przykrywamy i rozmrażamy na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z olejem, smażymy mieszając. Kopytka gotujemy z dodatkiem soli i tymianku. Kiedy szpinak się rozmrozi, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień, czekamy aż odparuje woda i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chilli i jogurt, zdejmujemy z ognia. Do kiełbasy z cebulą dodajemy chutnej, dusimy ok 2 minut. Podajemy.
Szpinak, kopytka i kiełbasa
Szpinak szybko rozmrażamy w rondelku na maśle
Szpinak, kopytka i kiełbasa
Do kiełbasy z cebulą dodajemy mango chutney