Sposób przygotowania:
Szpinakowe cannelloni
1. Szpinak myjemy, osuszamy i szatkujemy. Kroimy w kostkę cebulę, kroimy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę wraz z czosnkiem kilka minut. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy, aż liście zwiotczeją. Gdy woda odparuje, wrzucamy szpinak mrożony (wcześniej połamany) i rozmrażamy. Dodajemy pieprzu i soli i od czasu do czasu mieszamy. 2. Przygotowujemy sos pomidorowy - pomidory w puszce blendujemy, dodajemy pieprz, sól morską, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. 3. Gdy szpinak się rozmrozi a woda wyparuje, przekładamy całośc z patelni do oddzielnej miski i po ostygnięciu mieszamy z serem ricotta. 4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 6. W tym czasie nadziewamy cannelloni farszem szpinakowym z serem ricotta. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 7. Posypujemy startym serem mozzarella. 8. Zapiekamy przez 25 minut.