Sposób przygotowania:
Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladąPrzygotowanie szpinaku
Ciasto: Szpinak przełożyć do miski blendera. Dodać do niego olej. Mocno zmiksować, aż powstanie gęsta emulsja.
Przygotowanie sypkich składników na ciasto
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i wymieszać.
Dodanie pozostałych składników ciasta
Do sypkich składników dodać kefir, jajka i szpinakową emulsję (emulsji szpinakowej wyszło mi ok. 1 i 3/4 szklanki).
Przelanie ciasta do foremki
Wszystko wymieszać łyżką. Dno tortownicy (ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki w razie potrzeby natłuścić i oprószyć mąką, przelać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Przygotowanie rabarbaru
Masa rabarbarowa: Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier (można dać więcej lub mniej niż ćwierć szklanki w zależności od upodobań) i wodę, zagotować.
Dodanie galaretki do rabarbaru
Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Ostudzić.
Wyłożenie masy rabarbarowej na ciasto
Z ciasta usunąć papier do pieczenia i odkroić wierzch (wypukłą część). Szpinakowy placek umieścić z powrotem w tortownicy, zalać tężejącą masą rabarbarową, odłożyć do lodówki.
Przygotowanie masy śmietanowo-czekoladowej
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix i mleko w proszku. Do bitej śmietany powoli wlewać ciepłą czekoladę i cały czas mieszać. Masę śmietanowo-czekoladową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię.
Pokruszenie ciasta
Odciętą część ciasta mocno pokruszyć.
Gotowe ciasto
Okruchy ciasta rozłożyć na masie czekoladowej. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
zbysiowa
Hrabina w kuchni
iziona
Mniam1
Beatris