MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Szpinakowe kopytka z pysznym dodatkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne szpinakowe kopytka, z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami Pini i rukolą, w sosie winno-maślanym

Szpinakowe kopytka z pysznym dodatkiem

Składniki:

Szpinakowe kopytka z pysznym dodatkiem

 

 

  • dodatki:
  • pomidorki koktajlowe (3-4 sztuki na porcję)
  • orzeszki Pini (łyżeczka na porcję)
  • rukola (wg uznania)
  • 2 łyżki masła
  • 100ml wina (jak ktoś lubi, to można więcej :) )
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kopytka z pysznym dodatkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (1,5łyżki), następnie ubijamy. Szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej, odcedzamy i blendujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite ziemniaki, szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kawałki, i formujemy "wałeczki", spłaszczamy nożem w równych odstępach i tniemy na kawałki. Kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, wyciągamy od razu po wypłynięciu na wierzch - inaczej będą się rozpadać! Masło roztapiamy na patelni, dodajemy wino, pomidorki, i orzeszki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Sos musi trochę odparować, a pomidorki zmięknąć. Gdy sos się zredukuje, dodajemy kopytka, mieszamy delikatnie i podajemy na talerz. Rukolę proponuję podać świeżą - na niej kłaść kopytka.