Sposób przygotowania:
Szpinakowe kopytka z pysznym dodatkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (1,5łyżki), następnie ubijamy. Szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej, odcedzamy i blendujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite ziemniaki, szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kawałki, i formujemy "wałeczki", spłaszczamy nożem w równych odstępach i tniemy na kawałki. Kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, wyciągamy od razu po wypłynięciu na wierzch - inaczej będą się rozpadać! Masło roztapiamy na patelni, dodajemy wino, pomidorki, i orzeszki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Sos musi trochę odparować, a pomidorki zmięknąć. Gdy sos się zredukuje, dodajemy kopytka, mieszamy delikatnie i podajemy na talerz. Rukolę proponuję podać świeżą - na niej kłaść kopytka.