Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Szpinakowe gniazda

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam,bo jest bardzo dobre!

Szpinakowe gniazda

Składniki:

Szpinakowe gniazda

 

  • 30dag.świeżego szpinaku,
  • 2łyżki masła,
  • 1łyżka mąki,
  • 250ml.kwaśnej śmietany22%,
  • 3\4szkl.bulionu,
  • 8jajek,
  • 10dag.topionego serka śmietankowego,
  • 1,5szkl.startego żółtego sera,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe gniazda
Szpinak włożyć do posolonego wrzątku i parzyć ok.2min.Odcedzić i przylać zimną wodą,dokładnie osączyć na sicie.$małe kokilki żaroodporne wysmarować połową masła i wyłożyć szpinakiem. W rondelku stopić resztę masła oprószyć mąką,zasmażyć,ale nie rumienić.Ciągle mieszając dodawać porcjami śmietanę,a następnie cienkim strumieniem wlewać bulion.Dodać serek topiony,mieszając,podgrzewać,aż powstanie gęsty sos,przyprawić do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny.do kokilek ze szpinakiem wlać po porcji sosu,wbić do każdej po dwa jajka,posypać startym żółtym serem i zapiekać około 15min.w 180"C.