jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe muszle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To pyszne połączenie szpinaku i sera feta- moje ulubione.

Szpinakowe muszle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe muszle

 

  • Składniki:
  • Około 12 muszki makaronowych (makaron conchiglioni),
  • Około 400 g świeżych liści szpinaku (może być mrożony),
  • 150 g sera feta,
  • Pieprz, papryka, sól do smaku,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 pomidory,
  • Olej do smażenia,
  • Około 100 g żółtego sera,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe muszle
Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy pokrojone pomidory. Smażymy razem około 10 minut. Pomidory powinny zmięknąć, a sok częściowo odparować. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowy pomidorowy sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Przysmażamy na nim szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie zdejmujemy szpinak z ognia. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Pieprzymy do smaku. Gotowym nadzieniem napełniamy muszle (wcześniej ugotowane). Układamy je na sosie pomidorowym. Zapiekamy około 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem.
Szpinakowe muszle
Gotowy sos pomidorowy wykładamy na dno naczynia
Szpinakowe muszle
Do miękkiego szpinaku dokładamy ser feta. mieszamy.
Szpinakowe muszle
Po ułożeniu napełnionych muszki całość zapiekamy
Szpinakowe muszle
Na 10 minut przed końcem wykładamy żółty ser.