Sposób przygotowania:
Muszelki z sosem meksykańskimI
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
II
2. Na drugą patelnie wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
3. Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
III
4. Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
5. Posypuję serem parmezan i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.
IV
6. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.