Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Muszelki z sosem meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia wszystkim miłośnikom zapiekanek. Genialne połączenie smaków z aromatycznymi dodatkami i pełnymi smaków warzywami, nikogo nie zostawi obojętnym wobec siebie.

Muszelki z sosem meksykańskim

Składniki:

Muszelki z sosem meksykańskim

 

  • ½ opakowania makaronu muszelki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jako
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 marchew
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 10 g sera parmezan
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

Muszelki z sosem meksykańskim

I

Muszelki z sosem meksykańskim
Przygotowanie mięsa, mięso łączymy z cebulą,marchewka, bułką, śmietaną jajkiem oraz przyprawami i smażymy razem z ketchupem.

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.

II

Muszelki z sosem meksykańskim
Przygotowanie sosu meksykańskiego

2. Na drugą patelnie wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
3. Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.

III

Muszelki z sosem meksykańskim
Gotowanie makaronu, napełnianie farszem, układanie na sosie

4. Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
5. Posypuję serem parmezan i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.

IV

6. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.