Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami. Polane chrupiącymi skwarkami ze słoninki. Polecam wypróbować .

Pierogi z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz: Kapustę ugotować w wodzie i dokładnie odcisnąć , poszatkować.Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu lub oleju dodać pieczarki i dusić aż woda odparuje. Do kapusty dodać cebulę z pieczarkami wymieszać doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić w małą kostkę i usmażyć.Ciasto: 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia i polać usmażoną słoninką .
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Do kapusty dodać cebulę z pieczarkami wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Słoninę pokroić w małą kostkę i usmażyć.
Pierogi z kapustą i pieczarkami
4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia