Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz: Kapustę ugotować w wodzie i dokładnie odcisnąć , poszatkować.Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu lub oleju dodać pieczarki i dusić aż woda odparuje. Do kapusty dodać cebulę z pieczarkami wymieszać doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić w małą kostkę i usmażyć.Ciasto: 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia i polać usmażoną słoninką .