madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szpinakowe tagliatelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szpinak mrożony nie traci wartości odżywczych, więc nie dość że zjemy zdrowe danie to jeszcze smaczne.

Szpinakowe tagliatelle

Składniki:

Szpinakowe tagliatelle

 

  • 400 gram makaronu tagliatelle
  • 450 gram szpinaku mrożonego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 gram sera pleśniowego rokpol
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinakowe tagliatelle
Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek a następnie podsmażamy na nim mrożony szpinak , który jednocześnie pozbawimy nadmiaru wody , z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. W drugim garnku podsmażamy pierś z kurczaka razem z cebulą pokrojone w kostkę. Tak przygotowane mięso dodajemy do szpinaku, wlewamy śmietanę, dodajemy rokpol pokrojony w kostkę oraz makaron i dusimy jeszcze około 10 minut.