Sposób przygotowania:
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonkąETAP 1:
Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.
Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa,
ETAP 2:
Na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
ETAP 3:
Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku,
ETAP 4:
Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.
ETAP 5:
Przygotowujemy kruszonkę:
Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekankę posypujemy tostowa kruszonką zapiekamy w piekarniku
SylaUla
2milutka
A widzisz...spróbuj jest pycha i przyjemnie chrupie z wierzchu a środek mięciutki ;)