2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad. Mimo, że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód.

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

 

 

  • Sos beszamelowy:

 

 

  • Kruszonka:
  • 2 kromki chleba tostowego pszennego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

ETAP 1:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką
na patelni podsmażamy na maśle pokrojony por

Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.

Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa,

ETAP 2:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką
dodajemy pokrojoną dynię z papryką oraz szpinak

Na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką
podsmażone warzywa mieszamy z makaronem w garnku

Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku,

ETAP 4:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką
na samym końcu przygotowujemy wg przepisu sos beszamelowy

Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.

ETAP 5:

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

Przygotowujemy kruszonkę:
Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.

Zapiekankę posypujemy tostowa kruszonką zapiekamy w piekarniku