Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Makaron świderki z podsmażoną cukinią, fenkułem i cebulką, z dodatkiem sosu ze świeżej bazylii, czosnku i oliwy...

Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem

 

Sposób przygotowania:

Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany ząbek czosnku, oliwę i papryczkę. Dokładnie zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Fenkuł oczyścić, pokroić w dość drobną kostkę, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać. Cukinię umyć, pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Kawałki cukinii dodać do fenkułu z cebulą. Dodać też zioła, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie (ma pozostać lekko chrupiąca). Dodać makaron i sos bazyliowy. Wymieszać, podzielić na porcje i podawać.
Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Świeża bazylia zmiksowana z oliwą czosnkiem i papryczką pepperoni.
Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Pokrojony w kostkę fenkuł dodany do zeszklonej na maśle cebuli.
Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Pokrojona cukinia zioła i przyprawy dodane do fenkułu z cebulą.
Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Makaron i sos bazyliowy dodane do podsmażonych warzyw.