Sposób przygotowania:
Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany ząbek czosnku, oliwę i papryczkę. Dokładnie zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Fenkuł oczyścić, pokroić w dość drobną kostkę, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać. Cukinię umyć, pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Kawałki cukinii dodać do fenkułu z cebulą. Dodać też zioła, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie (ma pozostać lekko chrupiąca). Dodać makaron i sos bazyliowy. Wymieszać, podzielić na porcje i podawać.