bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Szprotki smażone naturalne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szprotki smażone naturalne = fajny przepis.

Szprotki smażone naturalne

Składniki:

Szprotki smażone naturalne

 

  • 50 dag szprotek,
  • sól,
  • płska łyżka mąki,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 2 dag margaryny,
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Szprotki smażone naturalne
Świeże szprotki oczyścić za pomocą nozyczek, obcinając łepek, brzuszek i płetwę ogonową. Bardzo dokładnie wymyć w sporej ilości wody i ułożyć do odsączenia, najlepiej na wsiąkliwym papierze. Szprotki osolić, oprószyć mąką. N kilka minut przed podaniem kłaść je na mocno rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron. Ułożone na wygrzanym półmisku skropić stopioną margaryną lub masłem. Szprotki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, bo bardzo łatwo kruszą się i rozpadają.