jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Sztuka mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie idealne na stoły podczas przyjęć

Sztuka mięsa

Składniki:

Sztuka mięsa

 

  • 1,2 kg chudej wołowiny
  • 2 cebule
  • 75 dag marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 450g groszku
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3dag masła
  • 3dag mąki
  • 250ml mleka
  • pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sztuka mięsa
Mięso smażymy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebule pokrojone w ćwiartki i 2-3 marchewki pokrojone w plasterki. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem . Zalewamy bulionem i dusimy 2 godz. na wolnym ogniu, od czasu do czasu przewracamy.
Gotową wołowinę wyjmujemy, a sos przecedzamy do miseczki. Pozostałe marchewki i groszek gotujemy.
Z masła i maki robimy jasną zasmażkę i wlewamy do niej szklankę wywaru z gotowanych warzyw. Dodajemy mleko. Gotujemy 5min, doprawiamy do smaku i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy ugotowaną marchewkę , groszek i mieszamy. Mięso podajemy z marchewką, sosem i kluseczkami lub ziemniakami.