Sposób przygotowania:
Sztukamięs ( wieprzowy) w paski
Obrać warzywa . Marchew, por i cebulę przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel).Mięso umyć i dokładnie oczyścić z wszelkich błonek. Natkę pietruszki i gałązkę maggi złożyć w pęczek i zawiązać nicią .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso ( tak by pory mięsa się zamknęły i mięso pozostało soczyste ). Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło ( mięso , marchew, seler , korzeń pietruszki i por ). Marchewkę 1 sztukę rozgnieść widelcem na ciapkę i delikatnie posolić . Przygotować dowolny sos ( np. koperkowy, cytrynowy lub chrzanowy ) na bazie wywaru .Albo rozpuścić na małej patelni 3 łyżki masła - lekko je zrumienić i wlać do niego kilka łyżek wywaru i tym polewać potem mięso ( bardzo fajnie smakuje ). Mięso rozwinąć -nacinać w cienkie plastry nie docinając do końca tak by kawałek się nie rozpadł . W co drugie nacięcie nałożyć porcje gotowanej marchewki . Pociąć mięso na kromki docinając wolne nacięcia do końca . Podawać z ziemniakami , sosem ( lub masłem z wywarem ) i warzywami z wywaru.
natsu