dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Szwedzka Rabarberkaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne szwedzkie ciasto z rabarbarem. A cynamonowa skorupka na wierzchu jest obłędnie pyszna :)

Szwedzka Rabarberkaka

Składniki:

Szwedzka Rabarberkaka

 

Sposób przygotowania:

Szwedzka Rabarberkaka
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na cieście rozsypujemy pokrojony rabarbar. Na rabarbarze rozkładamy wiórki zimnego masła (polecam użycie łopatki do krojenia sera). Wierzch posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto możemy posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka