Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami i śmietaną kremówką
CIASTO: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnice przez sito. Do miski dać masło z cukrem i cukrem wanilinowym i utrzeć. Do mąki dać utarte masło z cukrami, następnie dodać jajka, żółtko, śmietanę. Całość wyrobić na dość miękkie ciasto. Wyłożyć na blachę. JABŁKA: jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, posypać cukrem. Dodać galaretkę w proszku i smażyć na wolnym ogniu. Smażyć ok. 5 minut. Wyłożyć na ciasto. Piec w 180 st. przez 30-35 minut. Wyjąć po upieczeniu. Ostudzić. Kremówkę ubić. Dodać cukier. Włożyć do dekoratorki i obrobić kleksami na około ciasta. Zrobić galaretkę w 2,5 szklanki wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Wylać lekko stężoną na placek. Odłożyć do zimna żeby galaretka stężała dobrze. Smacznego. Dobry :P
Kathlyn
gosia47-47
oj bardzo :D zrobiony wczoraj a zostało jeszcze 5 kawałeczków :)