bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Szwedzki tort kanapkowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szwedzka klasyka :) Polecam na każda impreze nawet do pracy:) .

Szwedzki tort kanapkowy

Składniki:

Szwedzki tort kanapkowy

 

  • 2 biale tostowe chleby
  • nadzienie na pierwsza warstwe:
  • 200g pasztetu miekkiego lekkiego do rozsmarowania sie
  • bialego twarozku typu philadelfia
  • rozgnieciony zabek czosnku (można dac granulowany)
  • jedna czerwona papryka
  • nadzienie na druga warstwe:
  • 200g wedzonej szynki szwardzwaldzkiej
  • jedna czerwona cebula
  • 250g gestej smietany
  • odrobine mocnej musztardy i majonezu
  • pieprz i sol do smaku
  • trzecia warstwa:
  • pozostałosc pierwszej masy
  • 3 małe ogórki konserwowe posiekane
  • 2 ugotowane jajka drobno posiekane
  • sol, pieprz do smaku
  • majonez i smietany po 2-3 łyzki
  • natka pietruszki suszona
  • dekoracja
  • gesty majonez
  • jajka na twardo
  • pomidory, całe i koktajlowe
  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • szynka konserwowa
  • natka pieruszki swieza i suszona

Sposób przygotowania:

Szwedzki tort kanapkowy
Składniki mas do nadzienia wymieszac kazdą w osobnym naczyniu. Chleb układac 3 kromki dlugosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Kazda warstwe smarujemy masą solidnie, nie oszczędzajac zeby tort nie wyszedł za suchy. Pamietajmy ze chleb bedzie czerpał wilgoc z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly" nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowa drugim nadzieniem przykryc chlebem, dac warstwe trzecia, znowu chleb. Wierzch wysmarowac cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wg wałsnego pomysłu (mozna uzyc warzyw i owoców, pełna dowolnosć). Ja udekorowłam jajkami na twardo, czastkami pomidora, ogórkami konserwowymi, papryka, szynką konserwową, natka pieruszki swieza i suszona, pomidorkiem koktajlowym. Boki obsypałam suszona pietruszką. Zdjecia pokazują gotowy efekt. Koledzy w pracy zachwyceni. Tort znikł szybciej niz towarzyszące mu wuzetki (nie moje) :) Była to moja druga proba tortu kanapkowego w pełni udana. Przepis na ktorym sie wzorowałam to: www.swiat-kuchni.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=40