Sposób przygotowania:
Västerbotten cheese pie - tarta serowaPiekarnik nastawiamy do 200*C. Masło i mąkę siekamy razem. Dodajemy wodę, mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia wysmarowanej masłem. Nakłute widelcem wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wysypujemy grochem/fasolą/monetami na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Farsz:
Cebulę siekamy, ser ścieramy, w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej dodajemy kminek, zalewamy wódką, odparowujemy. Potem – śmietanę, mleko, sól i pieprz. Gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser, mieszamy i ostawiamy na kwadrans – tak aby farsz się schłodził (do ok.50*C). Dodajemy jajka i mieszamy.
Na upieczony spód wylewamy farsz, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 25 minut, farsz po tym czasie powinien być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy, podajemy na zimno lub na ciepło udekorowane kwaśną śmietaną i kawiorkiem, ozdobione gałązką tymianku.
Potrawa przygotowana na warsztatach w studiu kulinarnym Cook Up, przepis autorstwa szefa kuchni Michała Godynia.
marietta