kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pierś z kurczaka na puree z pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka Bjärefågel z borówką, puree z pietruszki i blanszowaną marchewką przygotowana na warsztatach kuchni szwedzkiej w Cook Up.

Pierś z kurczaka na puree z pietruszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka na puree z pietruszki

 

  • (przepis na jedna osobę)

 

  • ok.150-180 piersi z kurczaka Bjärefågel (albo innego dobrej jakości) ze skórą
  • 100g masła
  • 100g borówki brusznicy (lingonberry)
  • 30g cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 150g korzeń pietruszki
  • 3g natka pietruszki
  • 100g marchewki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka na puree z pietruszki
Sos z borówek:


Mrożone borówki zasypujemy 20g cukru i mieszamy co 20 minut przez 3 godziny. Cukier powinien się rozpuścić, wykładamy wtedy wszystko do lodówki na całą noc. Rano sos jest gotowy.


Piekarnik w termoobiegu nastawiamy na 80*C. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon. Nacieramy odrobiną oleju, solą, pieprzem, cukrem. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie ok. 20 minut aż będzie miękki. Wyciągamy i miksujemy na puree, przyprawiamy solą i pieprzem (białym! Czarny zepsuje kolor puree). Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, dodajemy do puree i miksujemy dalej, aż nabierze ładnego, zielonego koloru. Jeżeli puree jest za rzadkie możemy odparować nadmiar wody na suchej patelni.

Marchewkę obieramy i kroimy w „batony” - kilkucentymetrowe, podłużne kawałki. Gotujemy przez ok. minutę po czym hartujemy w lodowatej wodzie/wodzie z lodem. Na patelni rozpuszczamy trochę masła, wrzucamy marchewkę, doprawiamy solą i cukrem (miodem) i podgrzewamy ok. minutę.


Do nagrzanego do 80*C piekarnika wkładamy pierś z kurczaka i pieczemy około 15-20 minut. Idealnie jest, jeżeli mamy termometr wbity w mięso i możemy sprawdzać temperaturę. Idealna temperatura w środku mięsa powinna mieć 60 stopni.


Na patelni rozgrzewamy masło, gotową i wyjętą z piekarnika pierś podsmażamy najpierw skórą do dołu aż do zarumieniania (ok. 30 sekund).


Pierś kroimy nożem od grubszej części do cienszej, po skosie.


Na talerzu układamy puree z pietruszki, marchewki, pokrojoną pierś i ozdabiamy talerz borówkami.

Potrawę przygotowaliśmy na warsztatach w studiu kulinarnym Cook Up, przepis autorstwa szefa kuchni Michała Godynia.

Pierś z kurczaka na puree z pietruszki
Puree z pietruszki można odparować, jeśli jest za rzadkie. Marchewki blanszujemy.
Pierś z kurczaka na puree z pietruszki
Układamy marchewki na puree. Na nich - kurczaka.
Pierś z kurczaka na puree z pietruszki
Kurczaka kroimy pod skosem, od grubej strony do cieńszej.