Sposób przygotowania:
Szwedzkie bułeczki z cynamonem
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, kardamon i drożdże. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem. Studzimy do letniej temperatury. Dolewamy miksturę do reszty składników, łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut, pod przykryciem. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy na kształt prostokąta, podsypując mąką, na grubośc ok. 0.5 cm. Następnię smarujemy ciasto lekko roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy wdłuż dłuższego boku jak roladę i tniemy w poprzek na krążki 1.5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem w lekkich odtępach. Odstawiamy do wyrośniecia jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (u mnie 200 stopni) i pieczemy do zrumienienia, ok. 8-10 minut.
kołczu
zufikowo
Ach dzięki, zapraszam ba blog zaraz je wrzucę ;-)