zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Szwedzkie bułeczki z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne drożdżowe bułeczki o aromacie kardamonu i cynamonu. Idealne do porannej kawy na miłe rozpoczęcie dnia.

Szwedzkie bułeczki z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szwedzkie bułeczki z cynamonem

 

  • porcja na dużą blachę:
  • CIASTO
  • 6g drożdży instant
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 480-500 g
  • kardamon ( dałam 6 ziaren - utarłam je w moździerzu)

 

Sposób przygotowania:

Szwedzkie bułeczki z cynamonem
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, kardamon i drożdże. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem. Studzimy do letniej temperatury. Dolewamy miksturę do reszty składników, łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut, pod przykryciem. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy na kształt prostokąta, podsypując mąką, na grubośc ok. 0.5 cm. Następnię smarujemy ciasto lekko roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy wdłuż dłuższego boku jak roladę i tniemy w poprzek na krążki 1.5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem w lekkich odtępach. Odstawiamy do wyrośniecia jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (u mnie 200 stopni) i pieczemy do zrumienienia, ok. 8-10 minut.
Szwedzkie bułeczki z cynamonem
rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem
Szwedzkie bułeczki z cynamonem
zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku jak roladę
Szwedzkie bułeczki z cynamonem
tniemy w poprzek na krążki grubości ok. 1.5 cm
Szwedzkie bułeczki z cynamonem
Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem