iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Szybka fasolka po bretońsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dawno nie robiłam fasolki, a szkoda, przypomniałam sobie o jej dobrodziejstwie i wspaniałym smaku. Dziś w znanej wersji, na ostro z przecierem pomidorowym i podsmażona kiełbasą.

Szybka fasolka po bretońsku

Składniki:

Szybka fasolka po bretońsku

 

 

  • 1 kg kiełbasy

 

 

 

  • olej

 

  • 2 cebule

 

  • 1 przecier pomidorowy

 

  • 1 łyżka papryki słodkiej proszkowanej

 

  • 1 łyżeczka papryki ostrej proszkowanej

 

Sposób przygotowania:

Szybka fasolka po bretońsku
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimna wodą. Odstawiamy na 12 h co 6 godzin zmieniamy wodę. Fasole odcedzamy zalewamy świeżą wodą - gorąca ,dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości.

Między czasie kroimy cebule i czosnek w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy.

Dodajemy papryki w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy chwilę smażymy.

Przekładamy do garnka z ugotowaną fasolę. Mieszamy. Gotujemy ok 10 min.

Dodajemy przyprawę do fasoli. Zagotowujemy.  

Tagi:

fasola danie