Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna fasolka po bretońsku, podawana z pieczywem, lub ryzem ;)

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • fasola biała 0.5 kg
  • marchew 3 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • natka pietruszki 4 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • margaryna 125 g
  • mąka 3 łyżki
  • boczek wędzony 0.5 kg
  • kiełbasa 2 szt.
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • cebula 2 szt.

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasole dobrze wypłukać, namoczyć na noc. (Wody ponad dwa razy tyle, co fasoli) Fasolkę gotować ok 40 min. (Najlepiej na rosole ale nie jest to konieczne) Trzeba pamiętać że gotujemy ją razem z wodą w której się moczyła! Dodać korzeń pietruszki, startą marchewkę i zagotować razem. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę, czosnek(starty)Dodać wszystko do fasolki, razem z przecierem i przyprawami...Zrobić zasmażkę: (pół kostki margaryny roztopić na patelni, wsypać 3 czubate łyżki mąki, wymieszać i smażyć do złotego koloru... dodawać wody żeby nie było za gęste... i mieszac żeby nie zrobiły sie grudki) Wymieszać wszystko razem, zagotować aż zakipi i gotowe ;) Można podawać z pieczywem, lub jeść samą, ja czasem robię z ryżem... lub po prostu jeść bez niczego.Smacznego !