Sposób przygotowania:
Szybka i łatwa szarlotka
Do miski robota z nożami do siekania wsypać suche składniki, wlać jogurt i dodać żółtka a potem w kroić zimną margarynę. Funkcją pulsacyjną zmiksować składniki do momentu aż zwiążą się w bryłę. Potem wyjąc ciasto na blat i szybko chwilkę zagnieść ( ciasto powinno być miękkie ). Gotowe ciasto zawinąć w folię do żywności i schować do schłodzenia do zamrażalnika na okres przygotowywania jabłek. Gdy ciasto się schłodzi umyć jabłka, obrać i pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki a potem wrzucić do miski. Dodać przyprawę do jabłecznika i cukier i dokładnie wymieszać aby jabłka pokryły się przyprawą. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę do ciasta o rozmiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto podzielić na dwie części ( nie muszą być równe ). Jedną część ciasta rozrywać na kawałki i rzucać na dno blachy a potem lekko docisnąć do dna. Na ciasto wyłożyć jabłka i porozrywać drugą część ciasta na warstwę jabłek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
gusia1000