zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Szybka i łatwa szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

szybkie, łatwe i smaczne ciasto

Szybka i łatwa szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka i łatwa szarlotka

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk drobnego brązowego cukru
  • 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek )
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 przyprawa do jabłecznika ( 25 g )
  • 2 łyżki drobnego brązowego cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szybka i łatwa szarlotka
Do miski robota z nożami do siekania wsypać suche składniki, wlać jogurt i dodać żółtka a potem w kroić zimną margarynę. Funkcją pulsacyjną zmiksować składniki do momentu aż zwiążą się w bryłę. Potem wyjąc ciasto na blat i szybko chwilkę zagnieść ( ciasto powinno być miękkie ). Gotowe ciasto zawinąć w folię do żywności i schować do schłodzenia do zamrażalnika na okres przygotowywania jabłek. Gdy ciasto się schłodzi umyć jabłka, obrać i pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki a potem wrzucić do miski. Dodać przyprawę do jabłecznika i cukier i dokładnie wymieszać aby jabłka pokryły się przyprawą. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę do ciasta o rozmiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto podzielić na dwie części ( nie muszą być równe ). Jedną część ciasta rozrywać na kawałki i rzucać na dno blachy a potem lekko docisnąć do dna. Na ciasto wyłożyć jabłka i porozrywać drugą część ciasta na warstwę jabłek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szybka i łatwa szarlotka
dno formy wyłożyć ciastem i lekko docisnać
Szybka i łatwa szarlotka
na ciasto wyłożyc przygotowane jabłka ...
Szybka i łatwa szarlotka
na jablka rozłożyć drugą część ciasta ...
Szybka i łatwa szarlotka
po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem