Sposób przygotowania:
Szybka krajanka truskawkowa
Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki. Masło rozpuszczamy na niedużym ogniu. Wsypujemy cukier i cały czas mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia. Ciągle mieszając, wlewamy rozpuszczone masło z cukrem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33 cm. W ciasto "wciskamy" ciasno przekrojone na pół truskawki- nacięciem w stronę ciasta. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu- grzanie góra- dół). Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą, polewamy gorące ciasto. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.