dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szybka napoleonka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Napoleonka, która nie wymaga pieczenia. Bardzo prosty sposób na łatwy deser.

Szybka napoleonka.

Składniki:

Szybka napoleonka.

 

  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 1 l mleka
  • 1 1/3 szkl mąki
  • 3 cukry waniliowe
  • 1 szkl cukru
  • ok 2 opakowania krakersów

Sposób przygotowania:

Szybka napoleonka.
Odlewamy szklankę mleka, pozostałe mleko gotujemy wraz z cukrami. Odlane mleko mieszamy z żółtkami i mąką na jednolitą masę. Gdy mleko z cukrami się zagotowuje wlewamy do tego mleka mleko rozmieszane z mąką i żółtkami . Kilka minut gotujemy, energicznie mieszając. Na dno i boki tortownicy wykładamy krakersy. Na ciastka wylewamy połowę cieplej masy. Wykładamy kolejną warstwę krakersów. Następnie wylewamy pozostałą masę i przykrywamy ją warstwą krakersów. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.