Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szybka Napoleonka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pomysł na smaczne ciasto bez pieczenia.

Szybka Napoleonka kokosowa

Składniki:

Szybka Napoleonka kokosowa

 

  • 1l mleka
  • duża paczka herbtników
  • 225 g masła
  • budyń waniliowy w proszku
  • 5 żółtek
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Szybka Napoleonka kokosowa
Na dnie formy wyłożyć warstwę herbatników. ¾ mleka pogrzać, dodać masło oraz cukier rozpuścić i doprowadzić do jednolitej masy, zagotować. W kubku wymieszać żółtka oraz budyń wymieszać z resztą mleka. Do mleka z masłem dodać stopniowo mąkę i rozprowadzić ją trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek. Dodać masę z budyniu i dokładnie połączyć składniki, zagotować, aby zgęstniało. Na koniec dodać wiórki i wymieszać, odstawić, aby lekko ostygło. Krem wylać na herbatniki, wyrównać dokładnie i rozłożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, posypać wiórkami i cukrem pudrem.