Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Szybka "pomidorówka" mojej babci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka zupa często gościła w domu mojej babci, szczególnie, kiedy było pranie. Bo pranie to zajęcie na cały dzień. Nawet we "Frani".

Szybka "pomidorówka" mojej babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybka "pomidorówka" mojej babci

 

  • puszka pomidorów w zalewie (wersja nowoczesna, bo moja babcia nie znała takich rarytasów)
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki ryżu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Szybka "pomidorówka" mojej babci
Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem. A ta zupa jest naprawdę szybka. Zagotuj bulion i przełóż do niego pomidory z puszki wraz z zalewą. Pogotuj 15 - 20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj ryż, wymieszaj i gotuj, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Dodaj śmietanę - wlej do śmietany kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj, aby ją zahartować, bo kwaśna śmietana może się ściąć. Wlej śmietanę do zupy, wymieszaj i zagotuj ale już nie gotuj. Podawaj posypaną natką lub listkami bazylii.
Szybka "pomidorówka" mojej babci
Kiedy pomidory zaczną się rozpadać - dodaj ryż.

Tagi:

ryż pomidory