Sposób przygotowania:
Szybka "pomidorówka" mojej babci
Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem. A ta zupa jest naprawdę szybka. Zagotuj bulion i przełóż do niego pomidory z puszki wraz z zalewą. Pogotuj 15 - 20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj ryż, wymieszaj i gotuj, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Dodaj śmietanę - wlej do śmietany kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj, aby ją zahartować, bo kwaśna śmietana może się ściąć. Wlej śmietanę do zupy, wymieszaj i zagotuj ale już nie gotuj. Podawaj posypaną natką lub listkami bazylii.
zbysiowa
Wiech
Moja też słodziła, ale nie miała pomidorów z puszki ;-)