kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szybka zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie.

Szybka zupa grzybowa

Składniki:

Szybka zupa grzybowa

podstawowe

 

  • do podanie:
  • makaron
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Szybka zupa grzybowa
Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.

Dodajemy oczyszczone i pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażymy 3-5 minut a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek.