zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Szybki bigos włoski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dlaczego włoski? bo kapusta włoska, bo pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski:) Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.

Szybki bigos włoski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybki bigos włoski

 

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • kilka suszonych pomidorów posiekanych w paseczki
  • małe pętko kiełbasy myśliwskiej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka kminku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Szybki bigos włoski
Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście, wycinamy twarde części, siekamy w paseczki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju w garnku, dodając też pod koniec posiekany w duże kawałki czosnek. Dorzucamy kapustę, krótko smażymy 1 minutę i zalewamy wodą lub bulionem (ok. 1 szklanki). Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz koncentratu) i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodajemy koncentrat, obsypujemy mąką (przez siteczko) sos, mieszamy, chwilkę gotujemy. Możemy zwiększyć ilość płynu, zależy czy chcemy uzyskać też sos.
Szybki bigos włoski
Kapustę myjemy i siekamy w centymetrowe paseczki
Szybki bigos włoski
Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju
Szybki bigos włoski
Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy razem z przyprawami

Tagi:

kielbasa bigos