Sposób przygotowania:
Włoska kapustka ala bigosik
Kapustę włoską myjemy i kroimy jak na bigos .Mają być długie cienkie tasiemki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do dużego garnka wkładamy pokrojona kapustę ,marchewkę starta liść laurowy kulki ziela i pieprzu. Dodajemy 1 szt kostki warzywnej lub rosołowej i zalewamy wodą . Gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy z łupiny i siekamy ,kiełbasę kroimy w kosteczkę .Kiełbasę z cebula podsmażamy na oleju na złoto. Pod koniec dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i dodajemy pokrojoną czerwona paprykę .Mieszamy . Ugotowaną kapustę lekko odsączamy jak jest za dużo wody . Kapustę przekładamy na patelnie z smażoną kiełbaską ,cebula i papryką .Mieszamy i chwilę smażymy . Doprawiamy przyprawą w płynie ,solą i pieprzem świeżo mielonym .