Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, rozgrzewający i sycący bigos na jesienne i zimowe dni.

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej
Na 1 łyżce smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i pokrojony w pół krążki por. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrojone w kostkę mięso. Kapustę włoską pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, dodać mięso, boczek, szczyptę soli i gotować do miękkości. Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liści laurowych, angielskiego ziela i ziarenek pieprzu. Obie kapusty połączyć ze sobą, dodać koncentrat, paprykę, kminek, zmiażdżone ziarenka jałowca, gorczycy i czosnku, powidła śliwkowe, starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. .
Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej
Kapustę włoską pokroić w średniej wielkiści kostkę
Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej
Oddzielnie ugotować kapustę kiszoną z przyprawami
Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej
Wędzony boczek podsmażyć na smalcu razem z porą