światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Szybki chlebek z użyciem miksera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najszybszy chleb, jaki kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku bez ręcznego wyrabiania, bo z użyciem miksera!

Szybki chlebek z użyciem  miksera

Składniki:

Szybki chlebek z użyciem miksera

 

  • 1 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżeczek soli,
  • 600 mln wody,
  • ulubione przyprawy i ziarna (oregano, bazylia, kminek / sezam, siemię lniane, słonecznik/ itp. do smaku)

Sposób przygotowania:

Szybki chlebek z użyciem miksera
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody, łyżeczką cukru i mąką (1-2 łyżeczki). Odstawiamy po wyrobieniu na 30 minut w ciemne i ciepłe miejsce. Dobrze jest nakryć miskę ściereczką. W czasie, kiedy zaczyn wyrasta, mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy 2 jajka, a następnie wodę i zaczyn. Jak wyrobimy jednolitą masę dodajemy sól i przyprawy. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 30 minut. Włączamy piekarnik (180 - 200 stopni). Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy do wysmarowanych masłem foremek (keksówek). Pieczemy ok. 1 godziny.