Sposób przygotowania:
Szybki krupnik
1. Do garnka wlewamy wodę. Kość myjemy i umieszczamy w nim razem z kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy.
2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę lub talarki. Dorzskórkucamy do garnka i przygotowujemy wywar.
3. Gdy warzywa zaczną uzyskiwać swoją miękkość, 10 minut przed końcem gotowania zupy dorzucamy sypką kaszę jęczmienną i staramy się mieszać od czasu do czasu.
4. W razie konieczności doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem, podajemy przybrany świeżą natką pietruszki.
2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę lub talarki. Dorzskórkucamy do garnka i przygotowujemy wywar.
3. Gdy warzywa zaczną uzyskiwać swoją miękkość, 10 minut przed końcem gotowania zupy dorzucamy sypką kaszę jęczmienną i staramy się mieszać od czasu do czasu.
4. W razie konieczności doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem, podajemy przybrany świeżą natką pietruszki.