Sposób przygotowania:
Szybki Sernik gotowany bez jaj wg Dorci
Twaróg, masło, cukier, cukier waniliowy wkładam do garnka i na małym ogniu mieszając co chwilę doprowadzam do zagotowania. Masa powinna być płynna, ale zostają małe grudki twarogu. Chwilkę gotuję na małym ogniu. W kubku rozrabiam budynie z mlekiem i dodaje do masy twarogowej gotując na małym ogniu, następnie dodaje kaszki manny kilka łyżek, aby masa była "gęstawa" i mieszam by się nie przypaliło. Zdejmuję z ognia. Jeśli ktoś chce, można dodać również rodzynki lub inne bakalie. Na spód blaszki wykładam herbatniki. Na nie wylewam ciepłą masę, rozprowadzam i wyrównuję łyżką i ponownie na masę twarogową układam herbatniki. I koniec ;) A jak trochę przestygnie to daję na to polewę, ja robię lukrową (dodaję barwniki spożywcze aby lukier był kolorowy), ale można też z polewą kakaową. Na wierzch posypkę daję i wkładam do lodówki do schłodzenia. Życzę smacznego!