kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Szybki Tort Urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybki i efekt murowany, zawsze wyjdzie...

Szybki Tort Urodzinowy

Składniki:

Szybki Tort Urodzinowy

 

  • Biszkopt (na małą tortownicę):

 

  • 3 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

  • II biszkopt

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyż proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa I

 

  • 300 ml zimnego mleka
  • masa ajerkoniak z torebki

 

  • Masa II

 

  • 300 ml zimnego mleka
  • masa czekoladowa z torebki

 

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • dowolne przybranie

Sposób przygotowania:

Szybki Tort Urodzinowy
Biszkopty: Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 min. Tak samo następny biszkopt tylko z dodatkiem kakao. Masy: W dwóch naczyniach robimy masy – ajerkoniak i czekoladową - według przepisu na opakowaniu tzn zawartość torebki wsypujemy do zimnego mleka i ubijamy mikserem, aż masa będzie sztywna. (W zależności od rodzaju masy). Każdy biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą z cytryną (jak tort dla dorosłych możemy dodać alkohol) i przekładamy masą – na przemian – raz masa ajerkoniak, krążek biszkoptu, masa czekoladowa itd. Tort smarujemy masą ze wszystkich stron i obsypujemy wiórkami kokosowymi - chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy. Taki tort możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań. Oczywiście masy mogą być dowolne, dostępne w sklepach różnych firm.