eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ciasto którego wszystkie składniki wymieszałam razem i wyłożyłam na blachę. Dodałam śliwki i upiekłam.

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

Składniki:

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

ciasto

kruszonka

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru - szklanka 250 ml
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka pszenna - ile się wgniecie

pozostałe składniki

  • 750 g śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

przygotowanie śliwek

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami
Opłukane i osuszone śliwki rozkroić na pół i usunąć pestki.

Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić śliwki na pół i usunąć pestki.

przygotowanie ciasta

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami
Dokładnie wymiesza wszystkie składniki ciasta.

Do miki przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do mąki dodać cukier, jajka, margarynę i mleko. wszystko razem wyrobić.

przygotowanie kruszonki

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami
Dokładnie zagnieść wszystkie składniki kruszonki.

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miękkie masło. Wymieszać razem, dosypywać tyle mąki i zagniatać aż powstanie posypka.

pieczenie ciasta

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto i wyrównać.

pieczenie ciasta cd

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

Na wierzchu rozłożyć przygotowane śliwki.

pieczenie ciasta cd

Szybkie ciasto Eli ze śliwkami

Na śliwkach rozłożyć kruszonkę. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni ). Piec ciasto około 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!