Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto Eli ze śliwkamiprzygotowanie śliwek
Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić śliwki na pół i usunąć pestki.
przygotowanie ciasta
Do miki przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do mąki dodać cukier, jajka, margarynę i mleko. wszystko razem wyrobić.
przygotowanie kruszonki
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miękkie masło. Wymieszać razem, dosypywać tyle mąki i zagniatać aż powstanie posypka.
pieczenie ciasta
Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto i wyrównać.
pieczenie ciasta cd
Na wierzchu rozłożyć przygotowane śliwki.
pieczenie ciasta cd
Na śliwkach rozłożyć kruszonkę. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni ). Piec ciasto około 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
cherry