czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Półkruchy jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka to zdecydowanie ulubione ciasto moich dzieci, pochłaniają je w błyskawicznym tempie i z ogromnym apetytem. Ta szarlotka jest wyjątkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Półkruchy jabłecznik

Składniki:

Półkruchy jabłecznik

 

  • ciasto:
  • 2jajka+1żółtko,
  • 500g mąki pszennej,
  • 150g cukru,
  • 200g masła lub margaryny,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany.

 

Sposób przygotowania:

Półkruchy jabłecznik
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać obydwa cukry. Dodać jajka, żółtko, śmietanę i pokrojoną margarynę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3.

Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem oraz cynamonem.

Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka, delikatnie sklejając brzegi. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.

Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.