Sposób przygotowania:
Półkruchy jabłecznik
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać obydwa cukry. Dodać jajka, żółtko, śmietanę i pokrojoną margarynę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3.
Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem oraz cynamonem.
Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka, delikatnie sklejając brzegi. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3.
Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem oraz cynamonem.
Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka, delikatnie sklejając brzegi. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
SylaUla